Încă din perioada renascentistă,  pielea a reprezentat un criteriu al frumuseții, nobleței și eleganței. Doamnele își doreau o piele cât mai albă și apelau la diverse trucuri pentru a o obține. în sprijinul menținerii sănătății și integrității acesteia, oamenii își petreceau majoritatea timpului  în spații ferite de razele soarelui,  purtând adesea mânuși, haine cât mai  lungi pentru a se acoperi, și umbrele.

De ce este benefică expunerea la soare?

Soarele este esențial pentru  viață și pentru buna dispoziție, studiile dovedind  faptul că prin razele ultraviolete vizibile (cu lungimi de undă mai mari de 415nm) provoacă în organism o descărcare de endorfine, hormoni responsabili de starea  de fericire și liniste a organismului. Tot soarele este cel care are rol esențial în sinteza vitaminei D,  indispensabilă pentru sănătatea oaselor, a dinților, a sistemului imunitar, cu impact mare in prevenția  unor patologii precum osteoporoza, demența,  patologii cardiovasculare, dar și  a neoplasmelor.  Soarele poate fi benefic în ameliorarea anumitor afecțiuni dermatologice: psoriazis, dermatite, eczeme.

Razele solare se  clasifică în 3 categorii:

  • raze ultraviolete, cu lunigimi de undă mai mici de 400nm, repezentând aproximativ 5% din totalul razelor emise de soare;
  • raze din spectrul vizibil, cu lungimi de undă  între 400nm si 800 nm, în procent de 36%;
  • raze infraroșii cu lungimi de undă de peste 800nm, în cea mai mare proporție, aproximativ 56%.
Autorul vă recomandă si :  Cum îți alegi serul cu vitamina C pentru față

Nu toate razele ultraviolete sunt la fel! În cazul acestora vorbim despre 2 tipuri de raze: UVA lungi și scurte (320-400 nm), responsabile de fotoîmbătrânire  si UVB (290-320 nm), responsabile pentru arsuri și bronz. În funcție de tipul de radiații ultraviolete, putem enumera pricipalele riscuri ale expunerii la soare, și anume: UVB-urile sunt cele care acționeaza la nivelul stratului superficial al pielii (epiderm)  determinând arsuri solare și  cancer cutanat, iar UVA-urile trec de epiderm,  ajung în derm (al doilea strat al pielii) unde cauzeaza alterări ale colagenului si fibrelor de elastină (fotoîmbătrânire) și de asemenea, cancer cutanat. Insolațiile, fotosensibilizarea și  alergiile solare,  se regăsesc printre repercusiunile expunerii necontrolate  la soare .

Autorul vă recomandă si :  Ce se ascunde în ceaiul la plic

De ce ne apar petele hiperpigmentare?

O categorie aparte de raze solare sunt razele din spectrul vizibil. Aceste sunt cele care, alături de radiațiile din spectrul ultraviolet,  patrund profund în derm, străbătând epidermul și stimulând melanogeneza (sinteza de melanină-pigmentul natural al pielii, secretat de către celule specializate numite melanocite ). Însă prin expunere prelungită și fără fotoprotecție,  această melanină se poate distribui neuniform aparând petele hiperpigmentare.

Bronz sanatos nu există, de aceea este esențială  folosirea unui produs pentru fotoprotecție!

Pentru reducerea riscurilor și pentru menținerea integrității cutanate, s-au gasit soluții eficiente care asigură protecție împotriva razelor solare. Substanțele conținute sunt folosite pentru a reflecta lumina, precum oglinda, obținându-se astfel o reducere a cantității de ultraviolete ce ajung la suprafața pielii. Filtrele solare sunt de 2 tipuri: în primul rand,  filtrele minerale(fizice sau anorganice ) ce au rol de barieră fizică  împotriva ultravioletelor,  nu se descompun și nu sunt absorbite de către piele (dioxid de titan, oxid de zinc); în al doilea rând, filtrele chimice (organice),  cu potențial de acumulare, ce scad intensitatea ultravioletelor (Tinosorb S, Tinosorb M, Oxibenzona, Avobenzona, Dioxibenzona, Acid para-aminobenzoic, Octocrilena,Parsol SLX, Uvasorb HEB, etc).

Autorul vă recomandă si :  Apa și săpunul - cea mai puternică armă împotriva coronavirusului

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.