Medicamentul este o substanță sau o combinație de substanțe utilizată/e în diagnosticarea, tratarea și prevenirea anumitor afecțiuni. Acesta este prescris de către medici atunci când beneficiile depășesc riscurile posibile. Pe lângă efectele terapeutice ale medicamentelor, pot aparea însă și reacțiile adverse.

O reacție adversă este definită ca fiind un “răspuns nociv și nedorit, cauzat de un medicament”. Tot din categoria reacțiilor adverse fac parte și apariția efectelor nedorite ce apar după utilizarea greșită, abuzul, supradozarea medicametelor, erorile de medicație sau în urma expunerii profesionale.

Severitatea reacțiilor adverse poate să difere de la o persoană la alta; unele pot apărea după o administrare îndelungată sau chiar după întreruperea tratamentului (debut întârzâiat), altele pot apărea imediat. Este însa dificil de detectat dacă ele intr-adevăr sunt cauzate de medicament sau dacă efectele nedorite sunt legate de afecțiunea pacientului sau/ și de alte medicamente administrate concomitent.

Autorul vă recomandă si :  Omega 3 este ineficient în anumite situații. Află aici ce spun specialiștii!

Clasificarea reacțiilor adverse se face în funcție de frecvență și pot fi considerate non-grave (ușoare și moderate) sau grave. 

Exemple de reacții non-grave:

Reacțiile considerate ușoare se pot manifesta prin somnolență, greață, dureri de cap, slăbiciune musculară.  Daca apar tulburări de vedere, vertij, dificultăți de urinare acestea pot fi încadrate în categoria reacțiilor adverse moderate. Este greu de stabilit o barieră precisă între severitatea acestora. 

Autorul vă recomandă si :  DE LA 1 APRILIE VOM PUTEA LUA REȚETA COMPENSATĂ DE LA ORICE FARMACIE DIN ROMÂNIA

Reacțiile grave:

  • au potențial letal sau pun viața în pericol;
  • necesită spitalizarea sau prelungesc o spitalizare deja existentă;
  • au ca rezultat un handicap sau o incapacitate;
  • au ca rezultat o anomalie congenitală;
  • au alte cauze semnificative din punct de vedere medical (de exemplu, apariția diabetului zaharat).

Pentru a contribui la balanța beneficiu/ risc a medicamentelor trebuie raportată orice reacție adversă, fie dacă aceasta este menționată sau nu la punctul 4 al prospectului/ rezumatului caracteristicilor produsului. Reacțiile adverse se pot raporta prin telefon, e-mail sau fax, de către orice pacient/consumator, profesionist în domeniul sănătății (medic, farmacist, asistent) sau deținător al autorizației de punere pe piață (DAPP) prin completarea unei fișe de raportare. Aceasta se transmite mai departe către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), DAPP sau către orice profesionist din domeniul sanitar.

Autorul vă recomandă si :  De ce ne opresc farmaciștii rețeta

Fișa de raportare a reacțiilor adverse se poate descărca de pe site-ul ANMDM-ului/ DAPP-ului și trebuie să cuprindă patru elemente pentru a putea fi validă:

  1. Un pacient identificabil;
  2. Un raportor idetificabil;
  3. Un medicament suspect;
  4. Un eveniment advers.

Este important ca oamenii să raporteze, deoarece numai așa se vor lua măsuri privind minimizarea riscului și maximizarea beneficiului medicamentelor pentru pacienți.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.