DRUMUL REȚETEI COMPENSATE DE LA MEDIC LA FARMACIST

Rețetele compensate și gratuite puteau fi eliberate până acum doar din farmaciile ce aveau contract cu aceeași casă județeană de asigurări de sănătate aflată în contract cu medicul prescriptor. Atunci când mergeți la medic în București, de exemplu, și primiți o rețetă compensată sau gratuită, vă luați medicamentele de la o farmacie din București pentru că medicul care v-a consultat este în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.  Dacă locuiți în provincie și mergeți la medic în localitatea de domiciliu, vă luați rețeta compensată doar de la o farmacie din județul  în care locuiți. Bineînțeles că farmacia trebuie să fie în relație contractuală cu casa județeană de asigurări de sănătate. Există și farmacii, puține la număr, care nu au contract cu nicio casă de asigurări de sănătate și astfel nu pot elibera rețete compensate sau gratuite.

Și mai complicat era până acum să ai de ridicat o rețetă de la un medic aflat în relație contractuală cu Casa OPSNAJ, sau Casa Armatei, cum i se spune în mod frecvent. Trebuia neapărat să găsești o farmacie aflată și ea în relație contractuală cu Casa OPSNAJ, lucru complicat uneori, pentru că nu toate farmaciile au contract cu această casă de asigurări de sănătate. Casa OPSANJ este Casa Asigurărilor de Sănătate a Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. Lucrurile deveneau mai complicate atunci când vă trebuia un medicament deficitar, care  nu se află în cantități suficiente în depozite și farmacii din varii motive. Pe lângă faptul că trebuia să găsiți o farmacie în contract cu Casa OPSANJ, farmacia respectivă ar fi trebuit sa aibă și medicamentele de care aveați nevoie. Uneori, medicamentul căutat are un preț accesibil și îl puteți lua la preț întreg din orice farmacie, fără să folosiți rețeta compensata, dar, alteori, pacienții au nevoie de medicamente costisitoare, cum sunt insulinele sau medicamentele folosite în afecțiuni oncologice… atunci e cel mai dificil.

Autorul vă recomandă si :  AstraZeneca: EMA stabilește că vaccinul este sigur pentru utilizare

Dar ce facem atunci când vrem să luăm rețeta părinților aflați în alt județ, prescrisă de un medic de la ei din zonă? Trebuie să mergem acasă și să luăm medicamentele de la ei din localitate.

Dar atunci când avem nevoie de un medicament foarte scump, pentru o boală gravă, de care depinde viața noastră sau a cuiva drag, și pe care nu-l găsim în județul cu a cărui casă de asigurări de sănătate are medicul contract?

Dar oamenii în vârstă care vin în București la medic și nu se descurcă cu agitația din capitală pentru a umbla din farmacie în farmacie? Sigur le-ar fi mai ușor dacă ar merge acasă cu rețeta compensată și i-ar ajuta farmacistul lor.

CE SE SCHIMBĂ DE LA 1 APRILIE 2021

De la 1 aprilie 2021, toate situațiile pe care vi le-am prezentat, și multe altele, se vor rezolva. Vom putea să ne luăm rețeta compensată de la orice farmacie din țară aflată în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, indiferent de casa de asigurări de sănătate a medicului prescriptor, indiferent de casa de asigurări de sănătate aflată în contract cu farmacia. Nu vom mai fi nevoiți nici să căutăm o farmacie aflată în contract cu Casa OPSNAJ, deoarece toate farmaciile vor elibera rețete prescrise de medici aflați în relație contractuală cu această casă de asigurări de sănătate.

Autorul vă recomandă si :  Reacțiile adverse ale medicamentelor

De exemplu, o rețeta compensată prescrisă de un medic din Pitești va putea fi ridicată de la o farmacie din București, sau, o rețetă prescrisă în București va putea fi luată de la o farmacie din Timișoara.

Doar rețetele compensate cu medicamente care fac obiectul contractelor COST-VOLUM-REZULTAT vor putea fi ridicate ca și până acum, tot dintr-o farmacie aflată în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care este în contract medicul prescriptor.  Adică, rețeta compensată prescrisă de către un medic de la un spital, cabinet sau clinică din București, va putea fi eliberată doar de către o farmacie din București, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

CE SUNT CONTRACTELE COST-VOLUM-REZULTAT

Contractele COST-VOLUM-REZULTAT sunt încheiate între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și producătorii de medicamente, pentru anumite medicamente noi, inovative, cu prețuri foarte mari, și care nu pot fi decontate integral din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.  Astfel, prin intermediul acestor contracte, Casa Națională de Asigurări de Sănătate negociază cu producătorul condițiile de asigurare a medicamentului în sistemul sanitar și decontează doar cantitatea de medicamente administrată pacienților la care tratamentul a avut succes. Un exemplu cunoscut este tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale tip C. Tratamentul fără interferon a avut succes la 99% din pacienții tratați. În final, pacientul este tratat, Casa Națională de Asigurări de Sănătate se descurcă cu gestionarea costurilor iar producătorul distribuie un medicament care altfel ar fi fost foarte greu de procurat din cauza prețului ridicat.

Autorul vă recomandă si :  EMA NU recomandă utilizarea ivermectinei pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19 în afara studiilor clinice randomizate

CE AVEM DE CÂȘTIGAT

De acum înainte vom putea întotdeauna să ne luăm rețeta compensată de la farmacistul nostru, nemaifiind condiționați de casa de sănătate aflată în contract cu  medicul prescriptor sau casa de sănătate aflată în contract cu farmacia.

Consolidarea relației farmacist-pacient aduce avantaje sănătății pacientului, farmacistului fiindu-i mult mai ușor să vă ajute să vă gestionați medicația atunci când vă cunoaște tot istoricul medical și toate medicamentele pe care vi le administrați. Riscul de a dezvolta reacții adverse la medicamente, ca urmare a interacțiunilor nedorite dintre medicamente sau dintre medicamente și suplimente alimentare, este mult redus atunci când farmacistul dumneavoastră vă monitorizează medicația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.