De ce nu se găsește Ranitidina în farmacie

0
1870

Ranitidina aparține unei clase terapeutice cunoscute sub denumirea de blocanți ai receptorilor H2 (histamina -2), ce acționează prin scăderea cantității de acid din stomac. Este un medicament utilizat atât în tratarea anumitor afecțiuni ale tractului digestiv (boala de reflux gastro-esofagian, esofagită, sindrom Zollinger-Ellison, o tumoare gastrică secretoare de gastrină), cât și în tratarea și profilaxia recăderilor ulcerelor gastrice și duodenale.  

Ranitidina se găsește în Romania sub diverse forme farmaceutice:  soluție injectabilă, comprimate și capsule, fiind un medicament ce se eliberează pe bază de prescripție medicală.

Autorul vă recomandă si :  Alimentația nesănătoasă ucide mai mult decât fumatul

La cererea Comisiei Europene, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) va începe o revizuire a medicamentelor ce conțin ranitidină, după ce testele au arătat că unele dintre acestea conțineau o impuritate denumită N-nitrozodimetilamina (NDMA). În acest sens, se evaluează dacă pacienții care utilizează ranitidină prezintă orice risc de apariție a reacției adverse cauzată de NDMA.

Pe baza studiilor făcute pe animale, NDMA ar putea conduce la apariția cancerului, atunci când este ingerată în cantități mari.

Autorul vă recomandă si :  Adevărul Neștiut Despre Heroină și Aspirină !

Așadar, ranitinda este blocată la vânzare până la emiterea unei decizii referitoare la acest medicament.

Cum ajunge NDMA în organismul oamenilor?

NDMA ajunge în organismul oamenilor din diverse surse. Carnea și produsele din carne procesată pot fi contaminate cu nitrozamine precum NDMA. Prelucrarea termică crește nivelurile acestor nitrozamine. Trebuie să ne gândim la nitrozamine și atunci când consumăm bacon prăjit, cârnați afumați sau uscați, salam, crenvurști. Chiar și apa potabilă poate fi contaminată cu NDMA. Fumătorii sunt mai expuși la contactul cu NDMA, deoarece fumul de țigară conține cantități deloc neglijabile de nitrozamine, printre care și NDMA. Printre poluanții atmosferici se regăsește și aceasta nitrozamina ce a fost detectată în medicamentele cu ranitidină.

Autorul vă recomandă si :  Apa și săpunul - cea mai puternică armă împotriva coronavirusului

Pacienții care se află în tratament cu acest medicament sunt sfătuiți să ia legătura cu medicul și să li se prescrie alte medicamente alternative utilizate pentru același tip de afecțiune ca și ranitidina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.