Sigur vi s-a întâmplat să mergeți la farmacie și să nu primiți medicamentul solicitat pentru că nu ați avut prescripție medicală

Medicamentele sunt clasificate în două categorii:

Medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, denumite și medicamente OTC ( over the counter) și medicamente care se eliberează cu prescripție medicală.

De ce este nevoie de prescripție ?

Administrarea incorectă a anumitor medicamente poate avea consecințe grave asupra sănatații umane. Unele pot produce  reacții adverse severe  precum o creștere foarte mare a tensiunii arteriale, insuficiența hepatica, aritmii care pot duce la accidente vasculare cerebrale, și reacții alergice. Astfel de reacții pot sa apară în urma administrarii unui singur medicament, sau ca urmare a unei asocieri de medicamente, și necesită spitalizare pentru restabilirea stării de sănătate.  Din păcate, unele reacții adverse pot fi letale.

Abuzul de  medicamente, supradozele accidentale, administrarea incorectă sau după ureche reprezintă câteva motive pentru numărul din ce în ce mai mare de prezentări la camera de gardă.  Afectarea funcției mentale, scăderea reversibilă a numărului de leucocite, perturbarea vederii, creșterea  sau scăderea nivelului glucozei  în sânge sunt reacții adverse care dispar la oprirea tratamentului, dar care, pot necesita intervenție medicală.

Autorul vă recomandă si :  Reacțiile adverse ale medicamentelor

Riscul de supradoză este mai mare dacă faceți asocieri de medicamente” dupa ureche”. Puteți avea surpriza ca unul dintre medicamente să încetinească eliminarea celuilalt medicament din organism, acumulându-se astfel în doze care sunt toxice pentru organism. Nu este neapărat nevoie ca ambele medicamente să se elibereze cu prescripție medicală. Aceste reacții pot să apară și ca urmare a asocierii unui OTC, tratamentului recomandat de medic.

Administrarea anumitor categorii de medicamente este corelată cu un risc de abuz ridicat. Discutam aici despre medicamentele folosite în ameliorarea durerilor din boli grave, precum morfina și derivații de morfină, medicamente împotriva anxietății (alprazolam),  medicamente pentru tratamentul tulburărilor de somn (diazepam, fenobarbital) dar și anumite medicamente pentru tratamentul afecțiunilor neuropsihice.

Și antibioticele necesită prescripție pentru eliberarea lor din farmacii. La eliberarea antibioticului, rețeta rămâne în farmacie.  DE CE ?  Administrarea lor în mod incorect și excesiv crește rezistența bacteriilor la acțiunea acestora. De ce credeți că ne-am ales cu superbacterii? De ce Pseudomonas spp., de care probabil ați auzit nu mai răspunde aproape la  nici un antibiotic cunoscut? Pentru că de la descoperirea lor și până acum, oamenii au facut abuz de aceste medicamente, și astfel bacteriile au început să fie din ce în ce mai rezistente la antibiotice.

Autorul vă recomandă si :  Cum a apărut aspirina

Am enumerat doar câteva dintre motivele pentru care unele medicamente se eliberează cu prescripție medicală. După cum observați, toate motivele țin de siguranța pacientului. Lista poate continuă cu multe exemple: antiinflamatoare, anticoncepționale, anumite analgezice, toate medicamentele injectabile ș.a.m.d.

Conform Legii 95/2006,  medicamente care se eliberează cu  prescripție medicala sunt clasificate astfel:

  • medicamente care se eliberează cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie – PRF;
  • medicamente care se eliberează cu prescripţie medicală care nu se reţine în farmacie, valabilă 6 luni – P6L;
  • medicamente care se eliberează cu prescripţie medicală specială tip TAB II si  TAB III;
  • medicamente care se eliberează cu prescripţie medicală restrictivă – PR

Pe cutiile medicamentelor veți regăsi inscripționat clar,  în funcție de caz, PRF, P6L, PR sau  medicament care nu se eliberează cu prescripție medicală. În cazul prescripțiilor valabile 6 luni, rețeta este reținută doar la ultima eliberare. La eliberarea medicamentelor din celelalte  categorii  rețeta este oprită în farmacie, fiind valabilă o singură dată.

Autorul vă recomandă si :  Omega 3 este ineficient în anumite situații. Află aici ce spun specialiștii!

Printre criteriile de care se ține cont în clasificarea medicamentelor se numără: gravitatea reacțiilor adverse posibile, potențialul de abuz, interacțiunile cu celelalte medicamente, necesitatea  ca tratamentul să se facă sub supraveghere medicală.

Acest lucru se întâmplă, nu pentru că nu vrea farmacistul să vă elibereze medicamentul, ci pentru că acel medicament se eliberează doar cu prescripție medicală, iar farmacistul își exercită profesia într-un cadru legal bine reglementat.

Rolul farmacistului este crucial atunci când vine vorba de siguranța dumneavoastră.

Faptul că nu vă puteți procura medicamentul fără a avea o prescripție medicală  vă poate ajuta să aveți parte de un tratament individualizat, tratament obținut în urma diagnosticării corecte de către medic.

Consultul medical este o etapă  cu un rol foarte important în reducerea și eliminarea consecințelor negative ce survin în urma administrării incorecte și necontrolate a medicamentelor.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.