Ciclul menstrual durează în medie 28 de zile, dar durata lui poate varia între 21 și 35 zile. Menstruația durează de obicei între 2 și 7 zile.

Ciclul menstrual cuprinde două faze principale: faza foliculară și faza luteinizantă. Acestea două sunt separate de ovulație

Începutul  unui nou ciclu menstrual este anuntat de prima zi a menstruatiei, care, reprezintă și începutul fazei foliculare.

 

Ce se întâmplă de fapt în timpul ciclului menstrual?

Ciclul menstrual este denumit și ciclu endometrial datorită modificărilor ciclice ale endometrului, mucoasa care căptușește fața internă a uterului. Sub influența secreției hormonale, endometrul se îngroașă pentru a pregăti o eventuală sarcină. Dacă ovulul nu este fecundat, stratul superficial al endometrului se rupe și este eliminat formănd scurgerile menstruale. Acest proces ciclic se oprește la menopauză, când endometrul se atrofiază.

 

În faza foliculară, sub acțiunea unui hormon, este format ovulul care va fi eliberat la ovulație pentru a fi fecundat și implantat în endometru. Ovulul fecundat este embrionul care, dacă va fi fixat,   se va transforma în făt în timpul sarcinii. După ovulație urmează faza luteinizantă, în timpul careia este produs un alt hormon care vă pregătește organismul pentru a fixa sarcina. Acest hormon este produs aproximativ 13-14 zile. Dacă embrionul nu este fixat, ceea ce înseamnă că nu ați rămas însarcinată, producția acestui hormon se oprește după cele 14 zile. Organismul sesizează micșorarea nivelurilor hormonale și astfel se instalează sângerarea menstruală.

 

Când puteți rămâne însarcinate ?

Perioada cea  mai fertilă începe cu 3-5 zile înainte de ovulație și se termină la 2 zile după ovulație. Ovulul poate fi fecundat în cele două zile de după ovulație chiar și de către un spermatozoid eliberat în vagin cu 5 zile înaintea ovulației.

 

Pentru a putea înțelege mai bine ce se întâmpla în organismul dumneavoastră, pentru a evita sau planifica o sarcină, dar și pentru a diagnostica și trata dereglările ciclului menstrual, este neapărat nevoie să vă consultați medicul ginecolog.

Articolul Complet AICI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.