Apariția cancerului de piele este strâns legată de expunerea excesivă la radiațiile UV, moștenirea genetică, dar și de neutilizarea produselor de protecție solară.

Până la începutul secolului XX, pielea albă era râvnită de toată lumea, simbolizând frumusețe și inteligență. Oamenii din înalta societate își petreceau timpul în locuri ferite de razele soarelui și purtau haine lungi și pălării ce le acopereau tot corpul, păstrându-și pielea imaculată, în timp ce clasa muncitoare avea o piele bronzată din cauza muncii pe câmpuri. Situația s-a întors la 180 de grade în secolul XX, când pielea bronzată a început să devină din ce în ce mai atractivă, s-a impus cu rapiditate și a devenit trendsetter. De atunci, incidența cancerului cutanat a început să crească, radiațiile UV fiind responsabile de arsurile solare, îmbatrânirea prematură a pielii și declanșarea cancerului cutanat.

Ce sunt radiațiile UV ?

O mică parte din lumină emisă de Soare este reprezentată de Radiațiile UV . Acestea se împart în 3 categorii: A, B și C. Doar primele două tipuri ajung la suprafața pământului, UVA și UVB,  UVC fiind reținute de stratul de ozon. Radiațiile UVB sunt mult mai nocive decât UVA, fiind vinovate într-o mai mare măsură de apariția cancerului cutanat.

Deteriorarea stratului de ozon permite trecerea unor cantități din ce în ce mai mari de radiații UVB, crescând astfel incidența efectelor nocive ale acestora.  

Radiațiile UV sunt responsabile de  sinteza vitaminei D și de instalarea bronzului. În schimb ele sunt responsabile și de arsurile solare, cauzează îmbatrânirea prematură a pielii și dau startul dezvoltării cancerului cutanat.

Incidența cancerului de piele

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Confrom unui studiu publicat în 2017, expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) artificiale (saloanele de bronzat) este responsabilă de mai mult de 450.000 cazuri de cancer non-melanomic dar și de aproximativ 10.000 cazuri de melanom în fiecare an, în Europa, Australia și SUA. 

Un raport din 2006 al Organizației Mondiale a Sănătății ne arată că Australia și Noua Zeelandă au cea mai mare incidența  a cancerului de piele produs de expunerea la radiațiile UV din lume, dar și cea mai mare rată de mortalitate. Surprinzător este că și Europa de Nord este poziționată în prima parte a clasamentului. Probabil din cauza melaninei prezente în cantități mai mici în pielea nordicilor.  Pielea deschisă la culoare este mai predispusă la apariția cancerului de piele, mai ales dacă nu este protejată corespunzător.

Conform unui studiu, pielea albă are de 70 ori mai multe șanse să dezvolte un cancer cutanat decât pielea neagra. Partea bună este că metodele de prevenție joacă un rol important în scăderea incidenței acestuia. 

Cremele cu factor de protecție împotriva radiațiilor UV reprezintă una dintre principalele metode de prevenție împotriva cancerului de piele, alături de evitarea expunerii îndelungate la soare.

 

Cum apare cancerul de piele ?

Cancerul cutanat este cel mai răspândit tip de cancer. Este curabil dacă este detectat în stadiu incipient. Majoritatea cazurilor de cancer cutanat sunt NONMELANOMICE, luând naștere din celule ale pielii, altele decât cele producătoare de pigment numite melanocite. În mod normal, formele nonmelanomice de cancer cutanat nu se răspândesc, și sunt ușor de înlaturat.

Celălalt  tip de cancer cutanat este reprezentat de MELANOM. Acesta începe în melanocite, celule ale pielii care produc  melanina, responsabilă de culoarea pielii. Melanomul este cel mai puțin frecvent tip de cancer cutanat, dar și cel mai letal.

Pe lângă funcția estetică, melanina protejează straturile profunde ale pielii de efectele negative ale expunerii la radiații ultraviolete. Din păcate, protecția asigurată de melanină nu este suficientă.

Identificat în fază incipientă, melanomul poate fi înlaturat, altfel pătrunde în straturile profunde ale pielii ajungând până la urmă în sistemul limfatic de unde poate ajunge în orice loc din organism. 

 

Cum determină radiațiile UV apariția cancerului cutanat ?

Unul dintre principalele efecte ale radiațiilor UV asupra pielii este afectarea ADN-ului. Radiațiile UVB sunt absorbite direct de către ADN, producând modificări în structura acestuia, modificări ce poartă numele de mutații genetice.

Mai rar, chiar și radiațiile UVA pot determina apariția cancerului cutanat. Acestea acționează indirect asupra ADN-ului, dând naștere unor substanțe care produc modificări în structura ADN-ului, denumite Specii Reactive de Oxigen (ROS). 

Practic se ajunge tot la o modificare genetică, diferită de cea produsă de radiațiile UVB. Pentru apariția cancerului este nevoie de mai multe astfel de mutații. De obicei, aceste mutații se acumulează în organism de-a lungul vieții. Mutațiile genetice dau naștere unor celule anormale care se multiplică haotic și suferă mutații în continuare, dând naștere tumorilor. Celulele sunt programate să crească, să se înmulțească și să moara, respectând indicațiile organismului.

Atunci când suferă mutații, acestea devin „neascultătoare’’, înmulțindu-se fără oprire, continuând astfel acest process chiar și atunci cănd ar trebui să se retragă prin intermediul „morții celulare programate’’. Exact acest lucru se întâmplă și cu celulele afectate de către radiațiile UV. Aceste modificări genetice pot fi moștenite de la părinți.

Arsurile solare sunt produse de radiațiile UVB, în timp ce radiațiile UVA sunt răspunzătoare de instalarea bronzului. Pentru a produce o iritație de aceiași intensitate este nevoie de o cantitate de 1000 ori mai mare de radiații UVA decât de radiații UVB.

ilustratie cancer de piele uva uvb uvc

Educația joacă un rol important în prevenirea și în reducerea efectelor negative ale expunerii la radiații UV.

Controalele dermatologice periodice, folosirea adecvată a produselor pentru protecție solară, alături de administrarea de antioxidanți și extracte vegetale ne pot ajuta să trăim frumoși și sănătoși. Antecedentele de cancer cutanat din familie ar trebui să ne facă mai responsabili. Moștenirea genetică are un rol important în apariția diverselor forme de cancer.

Persoanele care moștenesc aceste mutații au un risc mai ridicat de apariție a cancerului.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.