AstraZeneca: EMA stabilește că vaccinul este sigur pentru utilizare

0
273

Vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu este asociat cu un risc general crescut de tulburări de coagulare a sângelui. Deoarece COVID-19 se răspândește repede, beneficiile vaccinului în prevenirea acestuia depășesc riscurile de reacții adverse.

Comitetul EMA (Agenția Europenă a Medicamentului) pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilență PRAC, a încheiat revizuirea preliminară a unui semnal de apariție a tulburărilor de coagulare la persoanele vaccinate cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca la reuniunea din 18 martie 2021.

Comitetul a confirmat următoarele:

-beneficiile vaccinului în combaterea COVID-19 (care în sine duce la probleme de coagulare și poate fi fatal) continuă să depășească riscul de apariție a efectelor secundare;

Autorul vă recomandă si :  Reacțiile adverse ale medicamentelor

– vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice) la cei care îl administrează.

– nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite locații de producție;

– cu toate acestea, vaccinul poate fi asociat cu cazuri foarte rare de apariție a cheagurilor de sânge asociate cu trombocitopenie, adică niveluri scăzute de trombocite din sânge (elemente din sânge care ajută la coagulare) cu sau fără sângerări.

Autorul vă recomandă si :  EMA NU recomandă utilizarea ivermectinei pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19 în afara studiilor clinice randomizate

Vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu este asociat cu un risc general crescut de tulburări de coagulare a sângelui.Au fost cazuri foarte rare de cheaguri de sânge însoțite de niveluri scăzute de trombocite după vaccinare. Cazurile raportate s-au manifestat la femei sub 55 de ani.

Deoarece COVID-19 se răspândește repede, beneficiile vaccinului în prevenirea acestuia depășesc riscurile de reacții adverse. Cu toate acestea, dacă manifestați oricare dintre următoarele reacții adverse:

-senzație de respirație îngreunată,

Autorul vă recomandă si :  Pentru sănătatea ta, alege informat

-durere în piept sau durere de stomac,

-umflături în zona brațului sau piciorului,

-dureri de cap severe sau agravante sau vedere încețoșată după vaccinare,

-sângerări persistente,

-multiple vânătăi mici, pete roșiatice/ purpurii sau vezicule sub piele,

vă rugăm să solicitați asistență medicală promptă și să menționați vaccinarea recentă.

Monitorizarea atentă a siguranței rapoartelor privind tulburările de coagulare a sângelui va continua, se vor face studii suplimentare pentru a furniza cât mai multe date de laborator, precum și studii post-marketing.Comunicatul de presă poate fi accesat pe site-ul EMA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.