Washing hands with foam soap. Hygiene and healthcare, preventing coronavirus.

În contextul pandemiei actuale legată de noul coronavirus, SARS-CoV-2 și de boala cauzată de acesta, COVID-19, auzim în ultima perioadă tot felul de recomandări despre cum să ne ferim de acest virus, unele mai eficiente, altele mai puțin. Și totuși, pe toate canalele de comunicare auzim următoarea informație: „Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde.” De ce ni se repetă în mod frecvent acest sfat și cum de acest act banal și zilnic (spălatul pe mâini) ne poate feri de virusuri?

Totul e chimie

Adevărul este că săpunul este cea mai eficientă armă a omenirii împotriva bacteriilor și virusurilor de 5000 de ani, de când a fost folosit prima dată. Proprietatea de bază a săpunului constă în creearea unei legături moleculare între apă și lipide (grăsimi, uleiuri, etc.), două substanțe care în mod normal sunt nemiscibile, se resping. Gândiți-vă ce se întâmplă când punem ulei în apă. Uleiul stă la suprafață, nu se “dizolvă” în apă.

Autorul vă recomandă si :  Ce se ascunde în ceaiul la plic

Moleculele de săpun au această proprietate datorită structurii moleculare specifice: acestea sunt formate dintr-un cap hidrofil (au afinitate față de apă) și o coadă hidrofobă (insolubilă în apă). Capul se leagă de molecula de apă, iar coada o respinge, preferând lipidele.

Acum să discutăm despre suprafața pielii. În mod normal, este hidratată constant cu ajutorul glandelor sebacee, și putem observa la suprafața acesteia pliuri și adâncituri. Acesta este un mediu propice acumulării bacteriilor și virusurilor,  stratul de lipide „prinzând”  în el toți acești agenți moleculari.

Datorită proprietății de nemiscibiliatate între lipide și apă, spălatul pe mâini doar cu apă nu are aproape nici un efect. Însă când introducem săpunul în aceasta ecuație, lucrurile încep să stea altfel.

Gruparea hidrofobă a moleculei de săpun este atrasă de lipide și formează o legatură cu acestea. De asemenea, capul hidrofil este atras de apă și la rândul lui formează și acesta o legătură moleculară cu apa. Practic, acum avem o „punte” creeată între cele două substanțe nemiscibile și odată cu apa, va curge de pe maini și orice lipid, grăsime.

Autorul vă recomandă si :  Reacțiile adverse ale medicamentelor

Totuși, în această ecuație, virusurile au o vulnerabilitate suplimentară: prin structura lor celulară, virusurile au o membrană lipidică în jurul ARN-ului și conțin de asemenea și proteine. ARN-ul este materialul genetic viral, asemănător cu ADN-ul. Proteinele au mai multe roluri, inclusiv în procesul de pătrundere în celula tință, care ajută la replicarea virusului, la înmulțirea lui (sunt practic cărămida de bază a celulei). Învelișul lipidic din jurul ARN-ului are un rol de protecție, cât și un rol în invazia celulară.

Săpunul acționează cu dublă eficiență asupra acestor virusuri: le rupe membrana lipidică, formând legături cu aceasta și, de asemenea, le denaturează proteinele. De altfel, denumirea detergenților provine din latină: „detergeo” – „voi zdrobi, voi rupe”.

Autorul vă recomandă si :  Omega 3 este ineficient în anumite situații. Află aici ce spun specialiștii!

Prin ruperea membranei lipidice a virusului, acesta devine inactiv. În mod normal, virusurile pot rămâne active pe suprafețe ore întregi, chiar și zile.

Săpun sau Alcool?

Dezinfectanții, lichidele, șervețelele, gelurile ce conțin alcool au un efect asemănător, dar nu la fel de eficient ca și săpunul obișnuit. Însă, atunci când nu ne este la îndemână, putem folosi și șervețele sau geluri pe bază de alcool minim 60%.

Majoritatea virusurilor, inclusiv noul coranvirus, au dimensiuni cuprinse între 50-200 nanometri (sunt considerate nanoparticule). Nanoparticulele, datorită dimensiunilor sub 100 nanometri, au interacțiuni complexe cu suprafețele pe care sunt prezente; În organismul uman, nanoparticulele pot ajunge oriunde, fiind extrem de mici.  Aceleași reguli se aplică și pentru virusuri. Pielea, oțelul, lemnul, țesătura, vopseaua și porțelanul sunt suprafețe foarte diferite, cu diverse proprietăți (exemplu: porozități).

De reținut!

Principala concluzie este că săpunul reprezintă cea mai eficientă armă împotriva noului coronavirus, mult mai eficientă decât alcoolul sau dezinfectantul.

Așadar, echipa TOTUL DESPRE PASTILE vă încurajează să vă spălați pe mâini cât mai des și cât mai atent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.