Organismul uman are nevoie de glucide ca să funcționeze în parametri normali. Muncim mult, alergăm de dimineață până seara, apelăm la mâncare de tip fast-food, băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr, și dulciuri cât cuprinde. Pofta de dulce ne controlează viața.

Cum îti poți controla pofta de dulce ?

Problema noastră nu este zahărul, ci cât de mult consumăm și de unde îl luăm. Zahărul în exces poate dăuna grav sănătății noastre. Este adevărat că o prajitură din când în când nu ne omoară. Până la urmă suntem oameni, și avem pofte. Ideal ar fi să ne luăm doza de zahăr din fructe și legume.

Acestea conțin zaharuri în mod natural, precum fructoză și glucoză. În cealaltă tabără stau zaharurile adăugate, precum zahărul (sucroza), sau siropul de arțar, siropul de agave, chiar și mierea, toate existând în alimentele procesate pentru modificarea gustului. Consumul fără limite a acestora din urmă poate produce dereglări în organism, cu consecințe precum obezitatea, diabetul zaharat și chiar afectarea ficatului.

Autorul vă recomandă si :  De ce nu este bine să bei cafea în timpul mesei

Cât zahăr avem voie să consumăm într-o zi ?

Exceptând persoanele care nu au voie să consume zahăr, pentru ceilalți, American Heart Association (AHA) a stabilit niște limite. Discutăm aici despre zaharurile adăugate. Pentru bărbați, cantitatea zilnică de zahăr recomandată este 37.5 grame, iar pentru doamne, doar 25 grame.

Deși organismul procesează zaharurile ce există în mod natural în fructe și legume la fel ca pe cele adăugate, există totuși o diferență. Un măr conține pe lângă zaharuri şi fibre care încetinesc digestia. Astfel zahărului îi ia mai mult timp să ajungă în sânge, iar nivelul glicemiei nu mai atinge cote alarmante. Atunci când nu ne ajută voința, ne poate ajuta glutamina. Acest aminoacid chiar ne poate astâmpăra pofta de dulce.

Autorul vă recomandă si :  Alimentația nesănătoasă ucide mai mult decât fumatul

Vezi aici ce aminoacid te poate ajuta să reduci consumul de zahăr!

Glutamina este unul dintre cei mai răspândiți aminoacizi din organism. Aceasta este implicată în foarte multe procese metabolice. Știați că glutamina este transformată de către ficat în glucoză? Glutamina este un precursor important al glucozei. După administrarea glutaminei, pofta de dulce poate dispărea, pentru că organismul nostru primește ce-i trebuie. Astfel, glutamina poate fi de ajutor în procesul de slăbire.

Autorul vă recomandă si :  Beneficiile cafelei - 15 lucruri pe care nu le știai despre consumul de cafea

Dozele recomandate de obicei variează între 500 și 1500 mg pe zi. Este foarte important să vă sfătuiți cu medicul sau farmacistul dumneavoastră înainte de administrarea unei pastille, fie aceasta și supliment alimentar. Aceștia vă pot spune dacă vă este permis să vă administrați un medicament, dar și ce doză vă trebuie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.