Aspirina este unul dintre cele mai utilizate medicamente la nivel global. Anual, sunt consumate aproximativ 100 miliarde de pastille. De la utilizări devenite deja tradiționale, precum tratamentul durerii, febrei, inflamației, pâna la prevenția accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic, aspirina continuă să surprindă, fiind încă studiată pentru noi indicații.

ISTORIA ASPIRINEI

Cu 400 ani Î.H., Hipocrate  a încercat marea cu degetul, și i-a iesit.  A descoperit că  scoarța  de salcie  face minuni în tratarea  febrei și a durerii. De aici și pâna în anii 1900 , drumul a fost lung, mulți cercetători încercând să îmbunătațeasca rețeta…  doar lui Hoffman i-a reușit.  Spre sfârșitul secolului 19, acesta a obținut  din acidul salicilic, aspirina sau acidul acetil salicilic, o formă mult  mai prietenoasă cu stomacul. Drumul pe care îl parcurge aspirina  în organism  și modul în care  acționează, au fost elucidate de profesorul John Vane, care în 1982 a câstigat premiul Nobel  pentru descoperirea mecanismului de acțiune al acestui medicament.

Autorul vă recomandă si :  Omega 3 este ineficient în anumite situații. Află aici ce spun specialiștii!
Mecanismul de acțiune al aspirinei

Aspirina face parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene(AINS).  J. Vane a dovedit în 1971 că aspirina și alte AINS inhibă acțiunea unei enzime  numită Ciclooxigenază(COX), care conduce la formarea Prostaglandinelor, substanțe responsabile de inflamație, durere și febră. Oricum, prin inhibarea enzimei cheie în sinteza prostaglandinelor, aspirina și alte medicamente din aceasta categorie , împiedică și formarea unor alte prostaglandine importante ce protejează stomacul de aciditate și contribuie la procesul de coagulare atunci când este nevoie.

Autorul vă recomandă si :  Reacțiile adverse ale medicamentelor

20 ani mai târziu s-a descoperit că există de fapt două forme de  ciclooxigenază:  COX 1 și COX 2. Aspirina blochează ambele subtipuri, reușind astfel să producă și iritații gastrice. Responsabilă de apariția inflamației este COX 2. Pe baza acestui principiu au fost sintetizate antiinflamatoare nesteroidiene care inhibă doar ciclooxigenaza 2, crezându-se că vor fi mai sigure decât acele antiinflamatoare nesteroidiene care inhibă ambele subtipuri de ciclooxigenază.

 

Dintre formele de aspirină  existente pe piață, comprimatele eferveșcente au cel mai rapid efect. Față de ‘’ comprimatele obișnuite’’, cele eferveșcente realizează concentrații duble in sânge, în aproximativ o oră de la administrare. Este foarte important să știm ce formă de aspirină  trebuie să ne administrăm.  Comprimatele eferveșcente conțin o cantitate mare de sodiu , lucru ce poate duce la creșterea  tensiunii arteriale. Hipertensivii și persoanele ce au un regim alimentar  fără  sau cu puțină sare, ar trebui să-și consulte farmacistul sau medicul înainte de luarea unei decizii.

Autorul vă recomandă si :  De ce ne opresc farmaciștii rețeta

 

Aspirina , administrată necorespunzător, poate irita mucoasa gastrică.  Pentru prevenția accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic sunt necesare doze mici de aspirină, administrate zilnic,  timp îndelungat .  În acest caz sunt utilizate   comprimatele gastro-rezistente, care eliberează substanța activă la nivelul intestinului subțire, trecând astfel neobservate prin stomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.